Letselschade en gemeente

Bent u in uw wijk of stad gevallen en bent u daarbij gewond geraakt? Dan vraagt u zich misschien af wie u daarvoor verantwoordelijk kunt stellen. In deze blog ga ik in op de aansprakelijkheid van gemeenten bij letselschade.

Hoe is de aansprakelijkheid van de gemeente geregeld?

Op grond van de wet is de gemeente verantwoordelijk voor de stoep en de straat. Dat staat geregeld in art. 6:174 BW en wordt ook wel opstal genoemd. De gemeente moet er in principe zorg voor dragen dat alle straten en stoepen binnen hun gemeente veilig en begaanbaar zijn. Onveilige situaties moet goed, duidelijk en zichtbaar zijn afgesloten. 

Wanneer is de gemeente aansprakelijk?

De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte. Zij moet ervoor zorgen dat die ruimte veilig is voor haar burgers. Daarom heeft zij richting haar inwoners een zorgplicht. Als een burger letselschade oploopt door een slecht wegdek, dan is de gemeente daar in principe verantwoordelijk voor. U kunt dan in dat geval uw letselschade bij de gemeente verhalen. Maar als u de gemeente aansprakelijk wil stellen, dan dient u rekening te houden met de volgende factoren:

  • alle omstandigheden van het geval spelen een rol. Voldoet de stoep bijvoorbeeld aan de eisen die u als burger op dat moment redelijkerwijs mocht stellen?
  • garantieverplichting en oplettendheid. De gemeente heeft een zorgplicht maar geen garantieverplichting. De straat hoeft dus niet in perfecte staat te zijn. Bovendien wordt van u als burger enige oplettendheid verwacht.

Conclusie

Alleen als u er redelijkerwijs erop mocht vertrouwen dat de situatie onder de gegeven omstandigheden veilig was en u goed heeft opgelet, is de gemeente aansprakelijk voor uw letselschade. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *