Letselschade en dashcam

Vandaag de dag zijn er een groot aantal auto’s in Nederland die zijn uitgerust met een dashcam. Een dashcam is een camera in een auto dat op het dashboard of het raam kan worden bevestigd en de voor- en / of achterkant van de auto filmt. Maar kunt u eigenlijk een dashcam gebruiken als bewijs in een letselschadezaak? In deze blog leest u hier mee over.

Dashcam: een handig bewijsmiddel

Stel dat u het slachtoffer wordt van een ongeval waarbij u letselschade oploopt. U wil daar logischerwijs een schadevergoeding voor ontvangen. Dan moet u kunnen aantonen wie er aansprakelijk is voor het ontstaan van het ongeval. Een dashcam kan u daarbij helpen. 

De beelden die de dashcam opslaat zijn een vorm van bewijs. Op de beelden is bijvoorbeeld duidelijk te zien dat de tegenpartij u geen voorrang verleende of doorreed na het ongeval. Door middel van de camerabeelden kunt u zelfs het kenteken achterhalen. 

Front car video recorder

Dashcam: een vertekend beeld?

Echter, een dashcam is geen op zichzelf staand bewijs. Camera beelden vertellen namelijk niet altijd alles. Zo wordt het bijvoorbeeld niet precies duidelijk wat er aan het ongeval voorafging. De beelden zijn vanuit een hoek gefilmd, waardoor niet altijd duidelijk en er moet ook altijd rekening worden gehouden met het feit dat ook beelden bewerkt kunnen worden.

Conclusie

Er zijn veel voor- en tegenargumenten te bedenken waarom een dashcam als bewijs kan worden aangevoerd. Zelf vind ik dat het geen kwaad kan om uw versie van het gebeuren te kunnen bevestigen aan de hand van steunbewijs, zoals de beelden van de dashcam. In veel gevallen kan de aansprakelijkheid van de tegenpartij dankzij de beelden aangetoond worden. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *